TAR TEMPEN PÅ KLIMAKRISEN

Share this:

Andrew P. Kroglund setter fokus på hvordan klimaet former oss, forandrer samfunnet og forvandler fremtiden. Han stiller mange spørsmål og endel svar i sakprosaboka «Termostat», der fakta og kildehenvisninger kommer som hagl en regntung vårdag. Forfatteren trekker lange linjer frem til det grønne skiftet og veien videre. Dette er fascinerende, men langt fra lystig lesning.

 

Joda, Andrew P. Kroglund skriver både om klima som skaperkraft og som ingeniørenes våte drøm. Om hvordan Norge kan være i front, og om alle mulighetene og løsningene som ligger og venter bare vi gjør de rette grepene. Men det haster og det mer enn noen gang. Og det holder ikke at vi i Norge gjør små og store grep. Verdenssamfunnet må vise handlekraft og ikke minst politisk vilje.

 

Herrer over alt liv
Kroglund er foruten å være forfatter og skribent, også foredragsholder. Han har hatt jobber og verv i blant annet i WWF, Det Internasjonale Regnskogfondet, politiker i Miljøpartiet De Grønne og reist verden rundt og sett klimaendringene på nært hold.
I arbeidet med denne boka har han snakket med en rekke forskere og vitenskapsfolk, noe som tydelig kommer frem i «Termostat»s fyldige litteraturliste, henvisninger og sitater. Han bruker jordas historie som lærebok og tar oss med helt fra den spedeste starten. Isbreer, dinosaurer, jordskjelv, vulkaner og til den lille istid som vi faktisk står i. Og «menneskeepoken», antropocen. Den indikerer at vårt menneskelige fotavtrykk påvirker klodens kjemisk-geologiske karakter. Han beretter om hvordan vi kontrollerer og legger jorda under oss, med asfalt, rør og demninger. Vi pumper opp olje og gass. Tapper og forurenser. Kroglund beskriver hvordan vi i det hele tatt endrer den kjemiske balansen i havet og atmosfæren. Vi har gjort oss til herrer over alt liv.

 

Vi lever på overtid
Som leser kjenner jeg på følelsen av maktesløshet og en dystopisk erkjennelse over den tilstand kloden befinner seg i. Vil klimaendringer føre til mer krig og konflikt? Og når isen smelter, hva da med Svalbard, Arktis og nordområdene, og USA fester grepet. Blir det mer sykdom som for eksempel Corona. Må vi venne oss til et annet friluftsliv og vil kostholdet bli lagt om? Dette er noen av spørsmålstillingene som dukker opp. Kanskje nettopp derfor han og mange flere, leker med tanken om en annen klode som skal redde menneskeheten når jorda brøler tilbake. Den brøler i form av gigantiske jordskjelv, vulkanutbrudd og mega-tsunamier større enn vi egentlig klarer å forestille oss. For den store planeten er i kamphumør. Den enorme katastrofen bare ligger der og venter. Vi lever på overtid.

 

Nye, grønne arbeidsplasser
Men opp i alt dette skriver han om klima som veien til det gode liv. Ja, nettopp. Om miljøaktivist Greta Thunberg, el-biler og elektriske fly. Og kunstig kjøtt og nye, grønne arbeidsplasser.
Andrew P. Kroglund har mye på hjertet, kanskje litt for mye noen ganger. Redaktøren kunne nok med fordel oppfordret til kutting i teksten her og der, for her er det mye å fordøye.

 

Vår felles fremtid
Kroglund skal ha ros for at han stykker opp med intervjuer og fakta ispedd egne refleksjoner gjort ved hytteveggen. Han fletter også inn sitater fra Edda om Ragnarok og Jobs bok. Også Hans Børlis dikt, «Vi eier skogene», er viet plass. Dette er både en faktabok og oppslagsverk som riktig mange bør ta seg tid til å lese. Den rundt 500 sider tykke boka er det vel hvert å få med seg enten, du er en ihuga miljøvernforkjemper eller rett og slett er opptatt av vår felles fremtid. 

For å sitere forfatteren om klimaet og de utfordringer som ligger der; «Klimaendringer kan være det som skal til for at vi skaper oss en ny og bedre fortelling om hvem vi er og hvor vi skal. Kan vi begynne med oss selv og vår plass i naturen på en ny måte?»

 

 

 

 

 

About The Author

Subscribe to Shuddhashar FreeVoice to receive updates

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

শুদ্ধস্বর
error: Content is protected !!